Fókuszban a távhő

Tisztelt Olvasóink!

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a „matászsz” Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Fókuszban a távhő című kiadványát.

Az eddig megjelent lapszámok az alábbi linken érhetők el: https://tavho.org/rolunk/fokuszban-a-tavho
Featured

Interjú Kiss Pállal, HVG 2023. július 13.


Kedves Olvasó!

Figyelmébe ajánljuk, hogy a Heti Világgazdaság (HVG 2023. július 13.) 28. számában, a Profil mellékleten belül (59-67. oldal) Klímák, hőszivattyúk térhódítása címmel megjelent elnökünkkel, Kiss Pállal egy interjú, melyet a 63. oldalon olvashatnak!

 

MAHŐSZ PEF javaslat: Primerenergia átalakítási tényező

Primerenergia átváltási tényező: lehet-e valamivel alacsonyabb, ha az elektrifikáció a cél?
Primary energy factor: might it be a little lower should electrification be the real goal?

Szalai Gabriella, szakmai munkatárs, Magyar Hőszivattyú Szövetség (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Zöld átállás van folyamatban az energetikában, ezzel együtt erősödik az elektrifikáció trendje, Európában is, hazánkban is. A cél: csökkenteni kell az energiafelhasználást, valamint az energia-előállításhoz és -felhasználáshoz köthető széndioxid-kibocsátást is mérsékelni szükséges. Ugyanakkor Európában – és ez alól Magyarország sem kivétel - pontosan az elektrifikáció trendje ellen hat a magasan megállapított primerenergia átváltási tényező (PEÁT, angolul PEF, Primary Energy Factor), illetve a villamos áram előállításához kapcsolt emissziós érték.

A magasan megállapított primerenergia átváltási tényező és emissziós érték a fosszilis energiák felhasználását ösztönzi, torzítja az emisszió-csökkentési célokat (pl. épületek, közlekedés esetén). A villamosenergia-termelést továbbá már lefedi az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere, ami már most széndioxid-felárral sújtja a nem megújuló villamosáram-termelést.
A cikk az épületenergetikai vonatkozásokra fókuszál.