Tanulmányok
Dr. Vámos Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Integrált Energetikai Tudásközpont

 

Dr. Vámos Gábor(Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Integrált Energetikai Tudásközpont)
Új stratégia az energetika kutatásban és innovációban a Műegyetemen- prezentáció

 
Forrai György A hőbázisú hőellátás jövőbeni hosszútávú marketing kérdéseiről

 

A hő (hűtő) energia előállítására szolgáló energetikai eljárások „hő”, vagy „villamos” bázisú besorolásának szükségessége egyre inkább érződik, mivel az egyebek között az arra szolgáló primer energiaforrások decentralizált- vagy koncentrált ellátási formái hatékonyságát is jellemzi.

Bővebben...
 
Beszámoló a "Geotermikus földhő szondák tervezése és művezetése" szakmai napról

Nagy érdeklődés kísérte a Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHŐSZ) idei első szakmai napját, amely 2010.02.01-én került megrendezésre a LORBERTERV Vízföldtani Tervező Kft-vel társszervezésben, illetve a Magyar Geotermális Egyesület, a Magyar Geofizikusok Egyesülete, és a Vízkútfúrók Országos Egyesületének közös munkája nyomán.

Bővebben...
 
Hőszivattyús primer rendszerek (szondafúrások vagy kutak) tervezési tapasztalatai

A nagyközönség jelentős része nehezen fogadja el azt a tényt, hogy a felszín alatti vízbeszerzés és a geotermikus hasznosíthatóság is területfüggő adottság. A hazai kiemelkedő geotermikus adottságokat általában minden elemző élesen szembe állítja azok kisfokú és többnyire egyoldalú (fürdőkre koncentráló) kihasználtságukkal. A hőszivattyú aktív támogatásával sokkal rosszabb geotermikus adottságú skandináv területek kerültek a geotermikus energia-hasznosítás élmezőnyébe. Példájuk gyors fejlődésük azt jelzi,hogy a hasznosítás volumene rövid távon nem függ össze az adottságokkal!  Hosszabb távon elvileg a természeti adottság dominálhat – ha a jogszabályi és a gazdasági környezet legalább részben hasonló.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Oldal 1 / 2